Runt om i vårt avlånga land rapporterades det om raketskjutningar mot människor och djur vid nyår. Ett problem som eskalerat över tid. Flera hundra upplopp med poliser som blir beskjutna, en kvinna blir träffad i ansiktet, en synskadad man får raketer skjutna mot sig som gör att ledarhunden får men för livet och ny ledarhund får införskaffas.

Sverige har haft en total misslyckad integration de senaste 30 åren där utanförskapsområdena ökat från ett fåtal till dagens 60 tal. En ICA handlare i centrum av Växjökommun har blivit hårt drabbat. Han är en av få som vågat säga ifrån när stora ungdomsgäng trakasserat med hot och våld mot personal och vid nyår blir beskjuten med raketer vid flertal tillfällen. Konflikt med Kommunstyrelsens ordförande (KSO) har lett till bojkott mot butik istället för hjälp.

Den eskalerande otryggheten har lett till en mängd begränsningar. För att inte bli överfallen och rånad stannar man hellre hemma. Vilket gör ideologer som inte vill erkänna fel glada för då rapporteras det inte in några fall till statistiken. Att förbjuda raketer som KSO nu går ut med kan i ett första läge verka klokt men om tänker man ett steg längre så är det ingen hållbar lösning. Bara för att vi förbjuder raketer lär inte våldsverkarna sluta skjuta raketer mot oskyldiga. Förbud mot att skjuta räcker inte utan det måste till sälj och köp förbud för att minska cirkulationen i marknaden.

Att bli integrerad handlar om att ta del av kulturen och de kulturella värdena. Utred hellre istället vad problemen ligger. Höj skatten och åldersgränsen för inköp. Dubbla straffen för våldsverkarna. Säkerheten måste höjas för att inte inbott skall ske för att komma åt stora lager med raketer som skett de senaste åren. Föräldraansvaret med uppfostran är det viktigaste att komma åt pudelns kärna. Ska politiker anpassa sig efter de kriminellas gärningar har vi fullständigt misslyckats. Vi måste gemensamt ta tillbaka det offentliga rummet. Fyrverkeri i kommunens regi är att föredra.

 

Christer Svensson Ledamot kommunfullmäktige SD Växjö