företagasbesök Benders 2019-10-11 - Sverigedemokraterna i Växjo

företagasbesök Benders 2019-10-11

Christer Närbild IMG_5246 Frilagd
I förmiddags var jag i Braås på företagsbesök på Benders. Företaget som gör takpannor ligger fint vid sjön Örken. Idag vill alla bo vid en sjö med fin utsikt.
Det tänket fanns inte på 60-70-talet när den tidens fabriker byggdes. Benders finns på 23 orter i Sverige, en fabrik till och med i Grekland.
Av de ca 1000 anställda finns 12 st i Braås. Även om ett antal av dem är ”gamla uvar” som varit med länge ligger inte medelåldern mycket över 50 år.
Ett tag hade de två skift med 14 anställda. 100 % män jobbar i Braås idag men ifjol hade de en tjej, som hade skin på näsan. Nytt fint omklädningsrum för damer, vilket inte utnyttjas således.Betongtakpannor dominerar med över 40 miljoner sålda ifjol. Tegelpannor utgör en bråkdel.
Blir det lågkonjunktur märker de av det sent och än har de inte mattats av.
I tidigare lågkonjunktur har deras hästar gått bra. Stall Palema, flera hästar. I år har de inte sponsrat Elitloppet men väl tidigare år. Benders flyg är avvecklat men ca 15 år hade den i drift.
Förr kunde de transportera godset på smalspåret. Bilarna de har går främst i Småland-Blekinge. De har 50 % av marknaden och säljer mest till återförsäljare. Då många gamla hus från 60-70 talet är i behov av nya takpannor lär de inte vara arbetslösa inte.Tillverkningen ligger på 106 pannor i minuten, om det flyter på bra. Vilket det inte gjorde på vår rundvandring. Stannar det på ett ställe i flödet stannar hela kedjan av. 240 pannor utgör en pall vilket motsvarar 1 ton.
Vanliga SJ pallar duger inte varför de tagit fram en egen modell som de idag köper av VIDA. Stora lager är inga bekymmer att ligga på.

Flera andra gör sin beredning i Kina (låg fraktkostnad). Det är ju inget miljötänk i det klagade Lisa från kommunen. Miljö och Iso certifierat som Benders är kan hela kedjan i produktion göras på plats.
En fabrik i Västervik skickar tydligen sin beredning av pannor till Göteborg vilket inte är helt lyckat.

Enbart snöröjningen hade Benders att klaga på då en del anställda haft svårt att ta sig från hemmet till jobbet. Fast de festa bor i Braås. Annars var de nöjda på Växjö kommun.
De är något trångbodda med lagret varför de planerar att bygga ut. Tony (S) info att ett bygglov tar ca 10 veckor (mer än 10 v. och kommunen får böter). Detaljplanen kan ta 1-3 år beroende på klagande grannar mm. Detta var något av en nyhet för platschef Jonas.

Ett välmående företag helt enkelt. Två intressanta besök på mindre än ett dygn.
Här fick vi enbart en slät kopp kaffe vilket ger minuspoäng men det stod i alla fall Benders på koppen.

En rejäl frukost fick vi på Internationella skolan i våras (toppbetyg) men så var Anna Tenje med på det besöket också.

Christer Svensson