Christer siktar mot makten 2026 – Löparen som tog steget in i politiken - Sverigedemokraterna i Växjo

Christer siktar mot makten 2026 – Löparen som tog steget in i politiken

Christer Närbild IMG_5246 Frilagd

Christer siktar mot makten 2026
– Löparen som tog steget in i politiken

Christer Svensson är gångaren och maratonlöparen som tog steget in i politiken. Han gick med i Sverigedemokraterna 2015 och är nu ett av partiets starkaste namn i Växjö. Än så länge är det opposition som gäller, men på sikt har Christer betydligt större målsättningar.
– Efter valet 2022 tänker jag mig en stark vågmästarställning och 2026 ska vi vara med och styra Växjö.

När Växjöbladet/Kronobergaren träffar Christer är han nyligen hemkommen från Israel där han genomfört ett maratonlopp i Tiberias.
– Med det här loppet har jag nu sprungit i 58 länder runt om i världen. Jag brukar försöka springa ett maratonlopp i ett nytt land varje år.
Vilket är det mest udda landet du sprungit i hittills?
– Bland annat Kazakstan och Tadjikistan. Nordkorea 2017 var också en mycket speciell upplevelse. Start och målgång ägde rum på den stora idrottsstadion i Pyongyang. Det var fullsatta läktare eftersom statsledningen kommenderat folk dit. Men det var helt tyst eftersom man inte beordrat dem att applådera eller jubla.
Vad har du för löparplaner för 2020?
– Eventuellt ska jag springa ett maraton i Bosnien i sommar. För övrigt är siktet inställt på veteran-OS i Tokyo 2021. Japan har jag aldrig sprungit i förut.

Uthållighet och envishet krävs för att klara av et maratonlopp och det är viktiga egenskaper även inom politiken. För det är just på den politiska banan som Christer på senare tid synts allt mer. 2015 valde han att engagera sig i Sverigedemokraterna.
– Jag reagerade på samhällsklimatet. Dessutom hade jag politiskt intresserade vänner som pushade mig.
Många reagerade med förvåning när Christer tog steget in i politiken och Sverigedemokraterna.
– I början var många förvirrade. Jag fick höra kommentarer som, ”är det verkligen han gångaren som blivit rasist?” Men idag är Sverigedemokraterna mer etablerade och de flesta respekterar mitt beslut.
Faktum är att Christer rusat fram i Växjö-politiken. Från vanlig medlem är han nu vice gruppledare, politisk sekreterare, ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen, ledamot i kultur- och fritidsnämnden, ersättare i regionfullmäktige och ledamot i folkhälsoberedningen i regionen.
– Ja, det känns som jag går från det ena mötet efter det andra. Allt har gått i en rasande fart. Det ena har gett det andra. Jag har blivit tillfrågad om olika poster och tackat ja eller vunnit omröstningar. Det ger ju en slags bekräftelse. Tanken är nu att satsa ännu mer tid på politiken, bland annat har jag avsagt mig uppdragen som tävlingsledare för PRT 24h och som redaktör för tidningen Marathonlöparen.

Sverigedemokraterna växer men en annan anledning till att det går att göra snabb karriär i partiet är förstås omsättningen på folk. Under den förra mandatperioden var avhoppen många och partiets stolar i Växjö kommunfullmäktige gapade ofta tomma. Den här mandatperioden har dock hittills varit stabilare.
– Att inte ha för många avhopp är viktigt för partiets trovärdighet. Och det var också viktigt att vi nu för första gången kunde presentera ett eget budgetförslag.
Samtidigt fick ni kritik för att ni kopierat mycket rakt av från Sverigedemokraternas nationella budget?
– Vissa delar ja, men jag tycker att vi stöpt om det mesta till att gälla Växjö.
Hur upplever du bemötandet från övriga partier?
– Överraskande bra. De flesta är trevliga och pratar med oss utan problem. Det är väl några socialdemokrater som inte vill veta av oss. De känner väl att vi tagit deras platser.

På förra kommunfullmäktige la Sverigedemokraterna en motion om att avskaffa politikernas och tjänstemännens gratis-luncher, ett förslag som kritiserades för populism och röstades ner med bred majoritet. Hur mycket de indragna luncherna skulle gett i besparingar kan inte Christer svara på.
– Men jag tycker det kunde varit en viktig symbolisk handling.
Sverigedemokraterna i Växjö fick senast åtta procent av rösterna och har i dagsläget ett mycket begränsat inflytande, men på sikt är Christer övertygad om att det kommer förändras radikalt. Partiet har siktet inställt både på valet 2022 och 2026.
– Precis som i ett maratonlopp gäller det att planera inför hela sträckan. Än så länge har vi bara kommit några kilometer på vägen.
Så hur ser målen ut för 2022 och 2026?
– Efter valet 2022 tror jag att vi kommer ha en stark vågmästarroll och efter valet 2026 siktar vi på att vara med och styra Växjö.

länk till artikeln

DAVID FÄRDIGH

BILDTEXT
Maratonlöparen som anträtt den politiska banan! Christer Svensson är en av Sverigedemokraternas främsta företrädare i Växjö.